Vårtor

 

Vad är vårtor?

Vårtor är ett virus och det finns flera olika sorters vårtor, den vanligaste typen (verrucae vulgares) är ärtstora knutor i hudens hornlager. Dessa vårtor uppträder i regel på handens ovansida eller på fingrarna.

Vårtor som uppträder på fötterna, s k fotvårtor brukar växa inåt på grund av trycket från skorna och hårt underlag.

Vårtor är vanligast hos barn i 10-årsåldern, men när barnet kommer upp i en viss ålder kan samtliga vårtor försvinna på ett par veckor.

En annan typ av vårtor är ålderdomsvårtor ( verrucae seniles ). De uppträder som namnet anger, hos äldre eller medelålders människor. Dessa vårtor är mera pigmenterade och sitter i allmänhet utspridda på bröstet och ryggen eller i ansiktet, ofta många tillsammans.

Vad orsakar vårtor?

Hand- och fotvårtor orsakas av ett virus som trivs i överhudens celler. Det sprids från person till peson framförallt via golven i badhus och gymnastiksalar.

Symtom

Hudförändringar med upphöjd, ojämn och skrovlig yta - nästan blomkålsliknande. Detta gäller inte ålderdomsvårtorna som är pigmenterade och feta oljiga i ytan.

Hur behandlas vårtor?

I regel behövs det ingen behandling- åtminstone inte för den vanliga typen (vulgaris). Efter ett tag , några månader eller ett par år, försvinner vårtorna av sig själva, utan att det bildas några ärr. Detta beror på att det plötsligt bildats antikroppar mot vårtorna.

Åldersvårtor försvinner inte av sig själva, men är ganska lätta att ta bort. Behandlingen bör göras av läkare eller annan specialist.

OBS! Sitter vårtorna på ställe där de ger tryck, förhårdnad och smärta som i sin tur ger sned belastning vilket kan ge ben, höft och ryggproblem, bör den behandlas bort.

 

 

 


Kontakt

Helsingborgs Fotklinik

Hälsovägen 24
25435 Helsingborg


Tel: 0736510828